Dnes je: , meniny oslavuje: , zajtra má meniny:
VN č.1 Za Hurou - revír - K - č. 4 - 3990 - 1 - 1   
VN Korytno II - revír - K - č. 4 - 3510 - 1 - 1   
Hornád č.5a - revír - P - č. 4 - 0670 - 4 - 1   
Hornád č.5b - revír - P - č. 4 - 0671 - 4 - 4 revír CHYŤ a PUSŤ   
.
.

TOPlist



V Hornáde opäť uhynuli ryby
Vydané: 2012-06-06 00:00:00  Napísal: korzar.sme.sk

Na Hornáde v Spišskej Novej Vsi došlo k hromadnému úhynu rýb. Rybári priebežne rátajú 370 kusov. Uhynuli lipne, pstruhy a v menšej miere podustvy a jalce. Pod úhyn sa podpísal upchaný kanál, ktorý pod vplyvom silnej búrky do Hornádu vyplavil zapáchajúcu čiernu masu kalu.


Spišská Nová Ves
Rybný hospodár z Markušoviec objavil v pondelok ráno množstvo uhynutých rýb na hladine. Nález nahlásil spišskonovoveskému rybárskemu zväzu. Za posledné roky ide o najväčší úhyn v revíri.

Z jedného z kanálov ústiaceho do Hornádu nad spišskonovoveskou čistiarňou odpadových vôd sa po silnej búrke začala do rieky hrnúť masa smradľavej, silno zakalenej čiernej vody. Kal sa zrejme nahromadil počas suchého vlaňajšieho roku. Intenzívnym dažďom sa masa uvoľnila a skončila vo vodách Hornádu.


Deficit kyslíka
Ryby hynuli najmä na deficit kyslíka vo vode. „Do žiabrov rýb sa dostalo bahno a ryby sa jednoducho udusili. Išlo o druhy rýb, ktoré vyžadujú prostredie s vyšším obsahom kyslíka. Sú to pstruhy potočné a lipne tymianové, v menšej miere podustvy a jalce hlavaté,“ vysvetlil ichtyológ Stanislav Géci.
Krajská inšpekcia životného prostredia v Košiciach sa prípadom zaoberá a zisťuje príčinu úhynu.
„Na 500–metrovom úseku pri čistiarni sa zistilo okolo 370 uhynutých rýb. Škoda ešte nie je presne vyčíslená,“ uviedol predseda miestneho rybárskeho zväzu Dušan Krempaský.

Novoveskí rybári v súčasnosti rieku monitorujú. Výdatné dažde vyplavujú kal a znečisťujú vodu, čo môže spôsobiť uhynutie aj tých rýb, ktoré doposiaľ prežili.



Zdroj: http://spisskanovaves.korzar.sme.sk/c/6405847/v-hornade-hromadne-uhynuli-ryby.html#ixzz3kTnGcW5S